Hva er Cologne List® ?

Cologne List® er et initiativ fra sportssektoren og lister opp kosttilskudd (DS) og sportsernæring med minimal dopingrisiko. Den tilbyr idrettsutøvere beskyttelse og orientering i et ugjennomsiktig marked med tusenvis av ikke-kontrollerte produkter.

Hvert år bare i Tyskland blir rundt 10.000 nye DS registrert hos det ansvarlige føderale kontoret for forbrukerbeskyttelse og mattrygghet (BVL) - i tillegg til eksisterende produkter. De trenger ikke å gjennomgå en varslingsprosedyre og absolutt ikke en godkjenningsprosedyre (i motsetning til legemidler). Dette betyr at et stort antall ikke-kontrollerte produkter er tilgjengelig på markedet. Forbrukerrådgivningssentre utsteder regelmessig advarsler om DS. Situasjonen i andre land er sammenlignbar.

Spesielt i sport er DS-er og sportsernæring mye brukt. Problemet for idrettsutøvere er at produktene kan inneholde dopingmidler. Cologne List® forsøker å gi orientering her og segmenterer markedet i følgende produsenter:

a) "kriminelle produsenter" som bevisst tilsetter dopingmidler,

b) «risikoprodusenter» som ubevisst legger til dopingmidler fordi de for eksempel ikke kjenner til WADAs forbuds- og overvåkingsliste,

c) "vanlige produsenter" som er forsiktige i sin produksjon, men hvor dopingforurensning fortsatt kan forekomme på grunn av urene råvarer eller i produksjonsprosessen.

Cologne List® viser kun produkter fra "vanlige" produsenter som frivillig har bestått Cologne List® kvalitetsstyring. Disse produsentene bidrar til en høyere åpenhet i markedet og gir idrettsutøvere en høyere sikkerhet.

Vi vil likevel påpeke at det fra et prosessuelt synspunkt ikke kan garanteres 100 % sikkerhet for kosttilskudd, men kun en minimering av dopingrisikoen. Hvis du vil være på den sikre siden, bør du avstå fra å bruke DS og sportsernæring. For alle andre gjelder følgende: Hvis du bruker DS, bruk Cologne List®.

Cologne List® er en integrert del av GEMEINSAM GEGEN DOPING. Det nasjonale doping forebyggende nettverket, initiert av Prevention Department of the National Anti Doping Agency (NADA), inkluderer alle topp olympiske forbund, alle statlige idrettsforbund og forbund, samt profesjonelle foreninger og klubber.

Hvorfor er Cologne List® så viktig?

Kosttilskudd – i motsetning til legemidler – går ikke gjennom en offisiell godkjenningsprosess. Dette betyr at ingen tilsynsmyndigheter kontrollerer nøyaktigheten til etiketten eller sikkerheten til innholdet før de selges til idrettsutøvere.

Cologne List® er et internasjonalt kvalitetsstyrings program som bruker uavhengige produktkontroller for å minimere risikoen for å inkludere forbudte eller doping relevante stoffer i kosttilskudd.

Cologne List® gir orientering og større sikkerhet for idrettsutøvere som testes regelmessig, samt rekreasjons- og amatør idrettsutøvere.

Hvilke produkter er oppført på Cologne List® ?

De fremste kosttilskuddene er oppført på Cologne List®, men også andre sportsrelaterte ernæringsprodukter som sportsdrikker, müslibarer, brødbakeblandinger osv.

Hva er kravene til et produkt for å bli publisert på Cologne List® ?

Etikett sjekken av den originale produkt emballasjen og en analyse for anabole steroider og sentralstimulerende midler ved Senter for forebyggende dopingforskning ved det tyske idrettsuniversitetet i Köln (CePreDo) minst en gang i året må bestås uten klager.

I tillegg gir selskapet informasjon om risikoen for forurensning i en selvutlevering og forplikter seg kontraktsmessig til å avstå fra villedende reklame (f.eks. dopingfri, etc.).

Bedrifter produserer produkter som idrettsutøvere forventer merverdi av. I prosessen kan stoffer som er på WADAs forbudsliste eller WADAs overvåkingsliste brukes - mest av uvitenhet. Men det finnes også produsenter som bevisst skjuler dopingmidler med fantasi navn, slik at kun dokumenterte eksperter kan gjenkjenne dem.

De stadig nye produktideer forverrer problemet. Derfor er etikett sjekken av spesialister hos CePreDo enormt viktig som grunnleggende kontroll.

Er produkter på Cologne List® sikre?

Fra et analytisk synspunkt kan det ikke finnes trygge produkter, siden intet laboratorium kan teste for alle stoffer som er forbudt av World Anti-Doping Agency WADA. Fokus i analysen er på anabole-androgene steroider og sentralstimulerende midler, da disse stoffene ifølge tidligere studier var ansvarlige for de fleste forurensede og forfalskede kosttilskuddene. Men det kontinuerlig utviklede screeningprogrammet oppdager også andre forbudte stoffer.

Publisering av et produkt på Cologne List® betyr derfor ikke at et produkt i utgangspunktet er fritt for dopingmidler. Det betyr imidlertid at produktet har vært uavhengig kontrollert og dermed er risikoen for doping betydelig minimert.

I prinsippet har produkter som har bestått merkesjekken og gjennomgår regelmessige laboratorieanalyser av et anerkjent antidopingprogram som Cologne List® en betydelig redusert risiko for å inneholde forbudte stoffer.