Når er den beste tiden å trene?

KROPPSBYGGING - når er den perfekte tiden å trene?

Som en styrkeidrettsutøver, vet du hva som gjelder, det er ingen vei til suksess som ikke inkluderer regelmessig og hard trening. Men alle typer trening er ikke like. Avhengig av treningsmålet ditt, dagsskjemaet og biorytmen din, er det enten fornuftig å komme i gang tidlig om morgenen eller å gjennomføre treningsøkten om kvelden.

Maksimal kraft

Den mest effektiv treningsplan er den du klarer å gjennomføre uansett tid på dagen. Har du derimot mulighet og ønske om å tilrettelegge for maksimal effekt av din trening, så er ettermiddagen den perfekte tiden på dagen for en intens utholdenhets- eller styrketreningsøkt.

Mens tidlig morgentrening kickstarter dagen din, er kvelden den perfekte tiden for rekordstore prestasjoner. Blodtrykk og lungefunksjonalitet er på sitt beste og du kan trene på høyeste nivå. Hvis du har vært fysisk aktiv i løpet av dagen, da er du allerede godt forberedt på en hard treningsøkt med full kraft. Har du en stillesittende hverdag kan en kveldstrening er du også forberedt på å teste grensene for din fysiske kapasitet og tømme hodet etter en stressende dag på jobben.

 

Hvis målet ditt er å få ut det maksimale av din treningsøkt, er kveldstrening akkurat det rette for deg. Harde treningsøkter fører til muskeltretthet, du brenner av energi, bygger muskelmasse og reduserer stress – du kommer til å sove spesielt godt og gir kroppen de beste forutsetninger for en god restitusjon. Du bør ta deg tid til å kjøle deg ned etter treningen for å forberede deg på natten både fysisk og mentalt.

Det er viktig å gi kardiovaskulærsystemet tid til å slå seg av. Det er best å holde seg våken i én til to timer til før du legger deg etter trening. Hvis du ikke gjør det, er sjansen stor for at du vil få problemer med å sove og ødelegger biorytmen din i prosessen.

Den beste tiden for trening...

...er din tid. Hva betyr det? Det viktigste kronometeret er ikke armbåndsuret – det er din interne klokke, spesielt når det gjelder å finne din personlige og beste tid for trening. Hvis du er en morgenfugl av natur, vil morgentrening sannsynligvis fungere bedre for deg enn ettermiddagsøkter.

Alles biorytme er forskjellig, så det er best for deg å prøve begge treningsvariantene noen ganger for å finne ut hva som passer deg best. Når du bestemmer deg, ta hensyn til at trening ikke bare handler om effektivitet. Det skal fremfor alt være morsomt. Husk de mest effektive treningsøktene er de som gjennomføres regelmessig.

 

 

 

Forfatter: Corinne Mäder Reinhard, Senior Sports Nutrition Manager Active Nutrition International. Hun har en internasjonal olympisk komité postgraduate Diploma in Sports Nutrition og er sertifisert Sports Nutritionist fra International Society of Sports Nutrition.